What is the Difference Between Dutch and Flemish?

Wat is het verschil tussen Nederlands en Vlaams? In dit bericht leggen we de verschillen uit en hoe deze van invloed kunnen zijn op uw vertaalprojecten.

Ontbijt bij Tiffany’s, wat een heerlijke film met de geweldige Audrey Hepburn! Veel mensen zijn nog steeds verrast om te weten dat Audrey werd geboren in Brussel, België en een paar jaar in Nederland heeft gewoond. Sprak ze toen Belgisch en Nederlands? Audrey sprak Nederlands, met een Nederlands accent. Ze sprak echter geen Belgisch, want dat is eigenlijk geen taal.

België heeft drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. In Vlaanderen, het noorden van België, wordt Nederlands gesproken. Deze variant van het Nederlands wordt meestal Vlaams genoemd.

Is er een verschil tussen Nederlands en Vlaams?

In theorie is er geen. Er bestaat niet zoiets als de Vlaamse taal of dialect, en er wordt niet één algemeen dialect gesproken in België of Nederland.

Net als Duits is het Nederlands een dialectcontinuüm. Generiek Nederlands (Algemeen Nederlands) is de standaardtaal in zowel Nederland als Vlaanderen. Over de standaard grammatica en spelling van het Nederlands wordt overigens beslist door de Nederlandse Taalunie (Nederlandse Taalunie, DLU) in de staten België, Nederland en sinds 2004 Suriname. De DLU is een trinationale organisatie die samenwerking heeft gestimuleerd op het gebied van Nederlandse taal, literatuur en onderwijs.

Verschillen literatuur

Als we aan literatuur denken, dan zijn de bekendste literaire prijzen – zoals bijvoorbeeld de ECI Literatuurprijs – voor Nederlandse en Vlaamse schrijvers. De jury is onafhankelijk en de leden komen zowel uit Vlaanderen als uit Nederland.

Televisie heeft ook een grote rol gespeeld in de opleiding van Generiek Nederlands. Hoewel de kanalen van de twee landen hun eigen zeer verschillende programmering hebben, proberen Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen vaak samen te werken door taalprogramma’s uit te zenden zoals bijvoorbeeld ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’, waar veel mensen in de studio en thuis naar luisteren. een voorname heer of dame die een zeer complexe tekst dicteert. De persoon die de minste spelfouten maakt, wint. Ja, dit is leuk voor Nederlandstaligen!

What is the Difference Between Dutch and Flemish?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven